Güncel

Trans Kadın Mahpuslar raporu yayınlandı!

trans_cezaeviRapora, 2008-2016 yılları arasında 67 trans kadın mahpusla yapılan mektuplaşma dahil edildi. Bu kişilerin 6’sı yabancı uyrukludur. Rapora dahil olan mektuplar 14 şehir ve 18 cezaevinden gelmektedir.

Pembe Hayat ve KAOS GL, Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu Projesi kapsamında yeni bir rapor yayınladı. “Türkiye’de Trans Kadın Mahpuslar” başlıklı rapor, Pembe Hayat’ın trans kadın mahpuslarla 2008 yılında başlayan ve 2014 yılında Dilek İnce Giysi Bankası ile sistematik hale gelen mektuplaşmalarına dayanıyor. Bu mektuplar, BM Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Ofisi tarafından hazırlanan “Özel İhtiyaçlara Sahip Mahpuslar Üzerine Elkitabı”nda belirlenen sorun alanları temelinde analiz edilerek, Türkiye’deki trans kadın mahpusların cezaevi deneyimlerinin ortaya konması ve ihtiyaçlarının belirlenmesi amaçlandı.

Rapora, 2008-2016 yılları arasında 67 trans kadın mahpusla yapılan mektuplaşma dahil edildi. Bu kişilerin 6’sı yabancı uyrukludur. Rapora dahil olan mektuplar 14 şehir ve 18 cezaevinden gelmektedir.

Raporda, adalete erişim, cinsiyet kimliğinin reddi, kanuna aykırı tecrit, sağlık hakkı ve yabancı trans kadınların durumu ele alındı. Trans kadınların fail olduğu davalar emsallerine göre daha hızlı sonuçlanmakta; karakol ve mahkemelerde hukuki olarak temsil edilememekte; erkek cezaevlerinde kalmaya mecbur bırakılmakta; cezaevi girişlerinde yasalara aykırı olarak çıplak aramaya maruz kalmakta; güvenlik nedeniyle yasalara aykırı olarak tecrit edilmekte; diğer mahpuslarla aynı haklardan yararlandırılmamakta ve diğer mahpuslar, cezaevi personeli ve idaresinin sözel ve fiziksel şiddetine maruz kalmaktadırlar.

Genel olarak LGBTİ, özelde trans mahpuslara yönelik çalışmaların sayısı giderek artıyor olsa da bu çalışmalar hem dünyada hem de Türkiye’de hala son derece sınırlıdır. Adalet Bakanlığı herkesin olduğu gibi, LGBTİ bireylerin de bakanlığıdır. Bu alanda çalışan bir sivil toplum örgütü olarak, her şeyden önce bakanlığımızın insan onuruna yakışır şartlarda hizmet sunması için konunun çözümüne katkı vermek sorumluluğumuzdur. Bu rapor da bu sorumluluk kapsamında, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin kullanımı için hazırlamıştır.

(Kaynak: pembehayat.org)

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu