Güncel

Toplumsal cinsiyet eşitliği için sivil diyalog forumu gerçekleşti

Siyah Pembe Üçgen İzmir Derneği ile MorEL Eskişehir LGBTT oluşumunun ortaklaşa yürüttüğü “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için Sivil Diyalog” projesinin İzmir forumu 9-10 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirildi.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunu gündemde tutmak, konu gündemli ortaklıkları artırmak, birlikte iş yapabilmek ve ortak bir dil oluşturabilmek için bir araya gelen kurum temsilcileri forumda LGBTT (Lezbiyen, Gey, Biseksüel, Travesti ve Transeksüel) bireylerin sorunları, anayasal talepler, toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılması, seks işçilerinin sorunları ve talepleri ve sivil bir ağ oluşturma konularını tartıştı.

Forum, etkinliğe katılım sağlayan kurumların kendilerini, çalışma alanlarını tanıtması ile başladı. İzmir’de LGBTT hareketinin tarihçesi ve örgütlenme çalışmaları ile Siyah Pembe Üçgen Derneği’nin tanıtımının ardından ise LGBTT bireylerin sorunları, sosyal yaşam, aile, hukuk, sağlık, medya, kültür ve sanat başlıkları altında aktarıldı.

İlk günün gündemlerinden biri olan “Toplumsal Cinsiyetin Ana Akımlaştırılması” sunumunun ardından ise katılımcılar grup çalışmasına başladı. Tartışılarak belirlenen “Sivil Toplum Örgütleri içinde toplumsal cinsiyet eşitliği”, “Kurum içi mevzuat ve yönetmelikler”, “Karar alma mekanizmalarına katılım”, “Mobbing – Taciz” ve “Ayrımcılık karşıtlığı” konularını değerlendiren grupların çalışma raporlarının sunumu yapmalarıyla ilk gün tamamlandı.

Etkinliğin ikinci gününde “Trans bireylerin/ Seks işçilerinin Sivil Toplum Örgütlerine katılımı” başlıklı forumun ardından “LGBTT’ler Anayasadan ne ister? Ayrımcılığa Karşı Gökkuşağı Koalisyonu” başlıklı sunum yapıldı. Konuyla ilgili değerlendirmede Anayasanın 10. maddesinde mutlaka açık ve net olarak “cinsel yönelim” ve “cinsiyet kimliği” kavramlarının yer alması ve tüm yasa, yönetmelik, mevzuatın da ayrımcılık içeren maddelerden arındırılması gerektiği vurgulandı.

İzmir’de gerek foruma katılan gerekse de konu gündemli çalışmaları ya da duyarlılığı olan kurumlar ile bir ağın oluşturulmasının önemi üzerinde durulurken bunun ilk ayağının bu forum olduğu vurgulandı.

İzmir Barosu, Amargi İzmir, Bağımsız Kadın İnisiyatifi, Sosyalist Feminist Kolektif İzmir, Yeni Demokrat Kadın, Şiddete Karşı İzmir Kadın Koordinasyonu, Kaos GL, İzmir Romanlar Derneği temsilcileri vb.’nin katılımıyla gerçekleştirilen forumun sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu