Güncel

Kızına tokat atan babaya beraat: Terbiye verdi!

cocuk-siddet-yargıYargıtay kızına tokat atan babanın yargılandığı davada, babanın tedip hakkını kullandığı görüşünü savundu.

Yargıtay, çocuklara ve kadına karşı şiddet konusunda tartışma yaratacak bir karar verdi. 3. Ceza Dairesi, evden kaçan kızına Tokat atan babanın yargılandığı davada babanın “tedip (terbiye verme) hakkını” kullandığı görüşünü savunarak beraat kararı verdi.

Milliyet gazetesinden Kemal Göktaş’ın haberine göre olay tarihinde 16 yaşında olan ve birden fazla kez evden kaçan kız çocuğu, kendisine tokat atan babası hakkında şikayetçi oldu. Baba hakkında Küçükçekmece 3. Sulh Ceza Mahkemesi’nde, “Kasten yaralama suçunun altsoya karşı işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır” hükmüne göre 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.
Mahkeme , babanın kızına attığı tokadı “tedip hakkı” kapsamında görerek beraat kararı verdi. Ancak Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, kararı Yargıtay’da temyiz etti. Başsavcılık, babaya ceza verilmesi gerektiği gerekçesiyle mahkeme kararının bozulmasını istedi.

CEZA VERİLMEDİ
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 22 Eylül 2014 tarihini taşıyan kararında temyiz talebini reddetti. Yargıtay kararında şöyle denildi:
“Yapılan yargılamaya, toplanan ve karar yerinde açıklanan delillere, mahkemenin kovuşturma sonucunda oluşan inanç ve takdirine, gösterilen gerekçeye ve uygulamaya göre o yer cumhuriyet savcısının temyiz itirazının reddiyle hükmün isteme aykırı onanmasına oybirliğiyle karar verildi.”

[‘Tedip hakkı’ nedir? Tedip hakkı, anne-baba, öğretmen, usta gibi çocuk üzerinde hakimiyeti bulunan kişilerin çocuğu “terbiye etme, uslandırma, yola getirme” yetkisi olarak tanımlanıyor. 2005’te yürürlüğe giren Türk Ceza Kanunu’nda tedip hakkı örtülü biçimde tanımlanıyor. Kanunda, “İdaresi altında bulunan kişi üzerinde, sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisini kötüye kullanan kişiye, bir yıla kadar hapis cezası verileceği” hükme bağlanıyor. Ancak kanunda tedip hakkı kapsamına şiddet fiillerinin gireceğine dair bir ifade yer almıyor.]

Kaynak: Radikal

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu