Güncel

Kaza değil, kader değil; Katliam!

İstanbul: İşçi Sağlığı ve İşçi Güvenliği Kadın Meclisi’nin çağrısı ile kadınlar Manisa’da meydana gelen işçi katliamını kınadılar; “Kaza değil, kader değil; Katliam” dediler.

6 Temmuz günü Manisa’nın Salihli ilçesine bağlı Çökelek köyünden balık istifi kamyonet kasasına doldurularak asma yaprağı toplamaya götürülen ve çoğu kadınlardan oluşan tarım işçilerine süt tankerinin çarpması sonucu 13’ü kadın olmak üzere 15 kişi yaşamını yitirmişti.

Yaşanan işçi katliamına karşı Galatasaray Lisesi önünde yapılan eyleme Yeni Demokrat Kadın, HDP ve EMEP gibi kurumların yanısıra İstanbul KESK Şubeler Platformu, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi ve İstanbul Tabip Odası’ndan kadınlar katıldılar.

Galatasaray Lisesi önünde yapılan basın açıklamasını KESK Dönem Sözcüsü Fadime Kavak okudu. Dünyada mevsimlik tarım işçilerinin yüzde 60’tan fazlasının yoksulluk sınırının altında ve yüzde 80’inin de herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmadığını ifade eden Kavak, madenlerde ve inşaatlarda en temel iş güvenliği tedbirlerinin alınmamasına dikkat çekti. Kavak, “Manisa’da olduğu gibi tarlaya çalışmaya giderken yaşanan trafik kazaları nedeniyle hayatını kaybeden işçi sayısı giderek artmaktadır” dedi. Bu tür kazaların yıllardır gerçekleştiğini söyleyen Kavak “Bu, İşçilerin iş kazasına değil doğrudan cinayete kurban gittiğini göstermektedir” diyerek sözlerine devam etti.

“Hükümetler kadın istihdamında başarısız”

Türkiye’de ve dünyanın pek çok ülkesinde özellikle kadın ve çocukların güvencesiz koşullarda ve düşük ücretlerle çalışmayı kabul ettiğini söyleyen Kavak, bunun nedenini Hükümetlerin özellikle kadın istihdamı konusunda başarısız olmaları ve yoksulluk sorununa yaklaşımlarının son derece yüzeysel olması olarak belirtti. Bakıma muhtaç aile üyelerine yönelik kamusal hizmet ağının özelleştirmeler vb. nedenlerle daralması ve var olan desteklerin azalması nedeniyle kadınların esnek ve güvencesiz istihdamının arttığı vurgulanan açıklamada Kavak, “Kadınların nitelikli ve güvenceli istihdamının arttırılması ve bunun önündeki engellerin köklü bir biçimde ortadan kaldırılması yerine kadının içinde bulunduğu bu zorlu durum değiştirilmeden niteliksiz ve sosyal hakların budanmış istihdam yaratma hedefinin öne çıktığı görülmektedir” dedi.

Kadın istihdamının düşüklüğüne ve kayıt dışı çalışmadaki yüksek düzeye dikkat çeken Kavak, yıllardır gerçek bir gelişme sağlanamadığını kaydetti. Kavak, bunun nedeninin de ev içi sorumlulukların eşit olmayan bir biçimde gerçekleştirilmesi ve destekleyici kamusal hizmetlerin yeterli düzeyde herkes tarafından erişilebilir ve nitelikli olmadığını söyledi.

Eylem sloganlarla son buldu.

Daha fazla göster

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu